Gå under jorden i Lugnås

Header

Denna sidan uppdateras inte längre.

Vi har en ny hemsida på: qvarnstengruvan.se.

Välkommen !

Här har kvarnstenar varit ett begrepp under 800 år och muntlig tradition berättar att tillverkningen startades av munkar från Cistercienserorden som kom hit 1147.
Produktionen fortsatte sedan fram till 1919 och idag kan du besöka en av de sista gruvorna, olika dagbrott samt vårt museum.

ÖPPETTIDER OCH PRISER
hittar du under rubriken ”Tider och Priser”.

TILLGÄNGLIGHET
För dig som har någon svårighet med syn, hörsel, rörlighet eller annat – besök Tillgänglighetsdatabasen för vår anläggning genom att klicka på den här länken: Tillgänglighet

 LUGNÅS GEOLOGISKA TIDSRESA
Med start vid Lugnås kyrkas parkering kan du besöka 3  geologisk informationspunkter. Du hittar karta för detta på Facebook under sidan ”Lugnås Geologiska Vandring”. Sök bara på detta begrepp, så hittar du.

Vandringen kan göras till fots, per cykel eller med bil mellan tre olika informationstavlor och platser, där man får veta mer om bergets geologi. En tidsresa som för dig flera hundra miljoner år bakåt i tiden.

(1) På övre delen av berget visar vi på alunskiffer, orsten och fossil som t.ex. Agnostus Pisiformis.
(2) Vid Älerud visar vi hur Baltiska Issjön satte sina spår på berget.
(3) Vid gruvan (och givetvis inne i gruvan) handlar det om gnejs, konglomerat och sandsten med fossilspår, m.m.

Vi deltar i Geologins dag och Kulturarvsdagen.

Levande Lugnåsberget
Vi ingår i samarbetet ”Det Levande Lugnåsberget” som du hittar på www.levandelugnasberget.se

Leaderprojekt

Vi har sökt och beviljats ett projektstöd för att Qvarnstengruvan ska bli en mötesplats. Projektet löper över två år och har redan startat. Vi ska installera värme i huset, bygga mer tak så att fler människor kan vara väderskyddade på samma plats, vi ska göra en erfarenhetsresa till Loos Koboltgruva i Hälsningland, som liksom vi själva anställer och avlönar lokala ungdomar som sommarguider. Vi ska också ta tåget till Portugal och hämta några små handkvarnstenar som vi ska ha i museet så att både vi och besökare ska kunna mala mjöl. Tillsammans med Lugnåsbergets EkoGrönt ska vi ta fram en modern Lugnåsdricka som vi ska sälja i cafeet istället för annan dricka. Och sen ska vi förstås prova nya aktiviteter i gruvan, för att se vad som passar oss och våra besökare. Vi har också tänkt att vi ska kunna ha öppet några dagar under vintermånaderna utöver de bokade besök som kommer till oss.

MER?

Vi finns också på Facebook

Kommentera