Spår av qvarnstenar

På vägen upp från Lugnås och E20 till Qvarnstensgruvan,
kan du efter ett par kilometer se en samling kvarnstenar som dels legat kvar på ”torget” och dels flyttats fram från skogarna runt Lugnåsberget. Stentorget fungerade som plats för finhuggning samt för lagring och försäljning.

 

20090215106

Stentorget i februari

 

Allt eftersom något gick fel under tillverkning eller transport lämnades också många stenar kvar i skogarna och går man längs stigar och vägar i Lugnås hittar man mycket rester av dessa än i dag.

20090215103

På Stentorget kan du tyvärr också se att vår miljö fräter hårt på stenarna. Många av dem du ser verkar vara perfekta, men tittar man på ytor och kanter ser man att nedfall och väder tar ut sin rätt. Ett väderskydd skulle behövas inom kort, för annars är frågan hur det kommer att se ut om 50-100 år?

Fjällakarlar vid E20

Nära E20 vid Lugnås kan du se en installation av stål, med fjällakarlar i naturlig storlek som just håller på med att bryta loss en kvarnsten.

CIMG2166

Mannen på stenen står barfota för att kunna känna vibrationerna och stenens reaktion, när hans kamrat slår på kilarna med släggan. Det är en känslig uppgift och i bakgrunden står ytterligare en man, som lutar sig mot ett spett och väntar på resultatet. Kommer man att lyckat få loss den oskadd?

CIMG2162

En man sitter på huk och sätter i nya kilar samt justerar dessa mellan slagen.

CIMG2163

Längre ner i backen sitter den lille grabben Jakob, uppkrupen på en sten, och beundrar ”de stora farbröderna” som jobbar så hårt. Snart kanske han skall börja som smedhalva och springa ärenden vid gruvan och när han blir äldre kanske han blir stenhuggare.

 CIMG2165

Gruppen är bekostad av Trafikverket och Ingemar Beiron, som också har skapat gruppen. Den invigdes till säsongen 2008 och kommer förhoppningsvis att fungera som ”varumärke” för Lugnås och Qvarnstensgruvan Minnesfjället. Föreningens logotyp visar samma grupp av stenhuggare, som också finns i en annan uppställning strax intill muséet.
Skärning och svetsning av grupperna är gjort hos Svetsbolaget Conrad & Co AB i Mariestad, som under åren varit sponsor för verksamheten i föreningen.

Andra sponsorer genom åren är Stenmarks Bygg, Ballast i Äskekärr, Lugnås Alltjänst, samt en del andra företag och privatpersoner.