Qvarnstensgruvan i Lugnås

Besöksinformation


Från parkeringen har du en härlig promenad genom lummig lövskog på ca 700 meter framför dig. Du passerar flera klapperstensfält på vägen. Växtligheten varierar under året, vitsippor på våren följt av tandrot och skogsbingel. Under sommaren prunkar ormbunkarna. Området är ett naturreservat och ingår i Platåbergens Geopark och Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.


Området är fint att besöka även utanför öppettider. Du kan få en enkel guidning via mobilen om du går in på guide.prismavg.se.


Det finns ett flertal byggnader på området och några är uppförda av Hantverksprogrammen på Göteborgs Universitet i Mariestad.


Toaletter finns vid parkeringen och på området. Alla toaletter är Clivus multrum. 


Under öppettider kan du besöka museet, ta en fika i caféet, kanske en våffla och givetvis följa med på en guidad tur in i gruvan.


Sommartid kan lösgående får och getter beta på området. Håll din hund kopplad.


Åka kollektivt

Ta Närtrafiken. Då kommer du ända fram!

Lugnås stationssamhälle eller anslutningen till Skövdevägen  är annars närmaste punkter för tåg och buss. Från stationssamhället är det ca 7 km till gruvan.



Vi önskar dej varmt välkommen till oss på Lugnåsberget!

Tillgänglighet


Det finns en bilväg in för dem som har svårt att gå, men den är inte farbar med turistbuss.

Dörren till gruvan är 70 cm bred. Golvet är slätt men svagt sluttande.


Vill du läsa mer om tillgänglighet kan du klicka på Tillgänglighet


Tillsammans blir vi starkare
Vi samarbetar och samverkar med många olika personer, företag, Föreningar och organisationer. Vi gör det för att det är roligt, för att det ger oss nya perspektiv, för att det förväntas av oss, för att det ger oss bra affärer, för att vi stimuleras och för att vi vill spela en aktiv roll i samhället både nu och i framtiden
.
Här är några av dem vi samverkar med.

ArbetSam
Kvarnstenens Skola
Länsstyrelsen
NAV
Platåbergens Geopark
Västergötlands museum
STF Lugnåsberget Ekohotell
Turistbyrån i Mariestad
Turistrådet Västsverige
Vadsbo Museum

Västra Götalandsregionen
ÖLIF
Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle
Björsäters IF
Innovatum
Lugnåsbergets EkoGrönt
Lugnås Bygdegårdsförening
Studiefrämjandet Skaraborg


Naturflanörer och pilgrimer

För dig som strövar igenom området för att njuta av den underbara och fridfulla naturen eller som vandrar på pilgrimsleden som passerar förbi utöver våra öppettider så finns tillgänglighet till utedass, enklare eldstad med begränsad mängd torr ved. Men det är fritt att plocka krenar och kvistar ifrån marken i området som det finns gott om.


Obs vi har tyvärr inte tillgång till rinnande dricksvatten vid gruvan vilket kan vara bra att känna till för dig som vandrar och tänkt fylla din vattenflaska.


Under en period på sommaren så går det hårt arbetande getter på området. När ni passerar igenom våra grindar så ber vi er att se till så att ni stänger efter er. Annars kan vi få getter på fel sida staketet. Det går bra att klappa och mata getterna med löv och blad.


Vi önskar dej varmt välkommen till oss på Lugnåsberget! Och en lugn och fin fortsättning på din vandring

Boka gärna en privat visning för din grupp eller sällskap.


Följande gäller för säsongen 2023.

Vill du boka ett besök hänvisar vi dig till vår mail: info@qvarnstensgruvan.se



Betalning

Du betalar kontant, med Swish eller med kreditkort via iZettle eller mot faktura.

Visningar, grupp- och bussresor:
Skolgrupper från 1500 SEK
Övriga grupper från 1800 SEK


För grupper (oavsett storlek) och bussresor som bokar i förväg har vi öppet året om, så länge naturen tillåter. Vintern kan ibland göra att vi helt enkelt inte kommer in i gruvan, på grund av svallis och snö.
Vi kan som mest ta in cirka 25 personer samtidigt i själva gruvan. Det gör att bokningar med fler än 25-30 personer (beroende av ålder, storlek och tillgång på tid, m.m.) behöver delas i två turer ner till gruvan. Först gemensam visning ovan mark och sedan i gruvan med cirka 20-25 minuter per grupp.


Vi kan givetvis ordna med kaffeservering, fika eller smörgåsar.
Allt från cirka 35 SEK och uppåt, beroende på vad ni vill ha.


Räkna med minst ca. 1½ timma för besöket och lägg till cirka 25-30 minuter per besök i gruvan om ni är fler än ca. 25 personer i gruppen. 



Moderna miljöanpassade mulltoaletter finns på området.

BOENDE I LUGNÅS

Förslag till boende i närheten av gruvan.

Ett trivsamt boende hittar du på  Lugnåsbergets Ekohotell som är anslutet till STF (Svenska Turistföreningen) och ligger ca 3 km från gruvan.
Här bor du gott med utsikt mot Kinnekulle och kvällssolen och här kan du också hyra både vanlig cykel och elcykel.



NÄTVERK

Tillsammans är man starkare!

Föreningen Qvarnstensgruvan samverkar med flera andra museer, skolor, föreningar, m.m. i en strävan att kunna sprida mer kunskap om historien kring Lugnås, Minnesfjället och kvarnstensindustrin.


Vi samarbetar med Studiefrämjandet Skaraborg ett studieförbund med Kultur & Natur som inriktning.


ArbetSam  – Tillsammans med ett stort antal andra arbetslivsmuseer ingår vi i Arbetslivsmuseernas Samarbetsorganisation som verkar för ökad kunskap och gemensam marknadsföring.
2012 blev gruvan vald till Årets Arbetslivsmuseum och det är vi mycket stolta över. Det finns omkring 1480 arbetslivsmuseer i Sverige.


NAV – och Prisma –  industrihistoria och arbetslivsmuseer i väst


Vi är en del av Biosfärområdet Kinnekulle med Vänerskärgården. Gruvan fick 2012 Biosfärsområdets stipendium för sitt arbete med hållbar utveckling av det kulturella arvet.


Vi ingår också i Platåbergens Geopark och har några matvandringar tillsammans.


2012 blev gruvan utnämnd till Sveriges första ”Geologiska Arv” av SGU, Sveriges Geologiska Undersökning


Sedan 2002 har vi ett tätt samarbete med Göteborgs Universitet Institutionen för kulturvård. Flera av byggnaderna på vårt område är elevarbeten.


Lokalt samarbetar vi med:
Lugnåsbergets Ekohotell
Lugnås Bygdegårdsförening

Lugnåsbergets Ekogrönt

Vristulvens Äventyrscenter

Övre Lugnås Intresseförening


Internationellt samarbetar vi genom doktoranden Lorena Sancho Querol med Museu do Trajo de São Brás de Alportel, Portugal, Centro de Cultura Tradicional Museo Escolar de Pusol, Alicante, Spanien och Työväenmuseo Werstas, Tampere, Finland.