Qvarnstensgruvan i Lugnås

Besöksinformation


Som besökare under våra ordinarieöppetider kan du förvänta dig. Servering av kaffe, glass och enklare mat, guideningar av gruvan samt att du kan ströva runt på området och ta del av de byggnader som står öppna och läsa våra informationsskyltar.


När kaffet är öppet så finns det tillgång till en toalett utöver öppettiderna kan vi hänvisa till utedass vid gruvområdet samt vid parkeringen.


Bra att veta inför ett besök

Normalt behöver du inte boka ditt besök, såvida ni inte är väldigt många i sällskapet eller har särskilda önskemål. Tänk bara på att komma i god tid före sista turen avgår om ni vill hänga med på en guidening.


Priser

Guidning i gruvan 100 SEK

Årskort inklusive medlemsskap 250 SEK

Årskort för medlemmar 150 SEK

Barn mellan 6-12 år 20 SEK
Barn under 6 år gratis i föräldrars sällskap


Betalning

Du betalar kontant, med Swish eller med kreditkort via iZettle eller mot faktura.


Åka kollektivt

Ta Närtrafiken. Då kommer du ända fram!

Lugnås stationssamhälle eller anslutningen till Skövdevägen  är annars närmaste punkter för tåg och buss. Från stationssamhället är det ca 7 km till gruvan.


Ett besök vid Qvarnstensgruvan Minnesfjället innebär i praktiken:

Parkering vid Lugnås Älerud.
Promenad ner till gruvan 700 m.
Samling vid gruvan.
En ordentlig genomgång ovan mark.
Ett besök i gruvan med guidning.
Ett besök i museet med möjlighet att köpa kaffe, böcker, souvenirer, glass eller godis. (Lite beroende på årstid)
Besök i vagnslider och smedjan.
Strosa i naturen, titta på vår skulptur med stenhuggare, besöka vårt geologiska klassrum, etc.

Hittar du något att fråga om så hjälper våra guider dig – eller lånar ut t.ex. en flora för läsning vid kaffebordet.
Vi har ett litet faktabibliotek i kiosken som du kan fråga efter.
Prova på vår lekutrustning.
Promenad upp till parkeringen på alternativ väg 700 m.
Avfärd från parkeringen.


Räkna med minst ca. 1½ timma för besöket och lägg till cirka 25-30 minuter per besök i gruvan om ni är fler än ca. 25 personer i gruppen. Det kan gå snabbare! Räkna i så fall med 1 timma + 20 min/extra grupp, men det kräver god disciplin samt raskare promenader och livet är alldeles för kort för att jäkta omkring på det sättet. Försök i stället att ta så god tid på er som möjligt.Belysningen i gruvan är från 2007 och försedd med nödbelysning som går på batteribackup. För dig som har dålig syn kan det svaga ljuset i gruvan vara ett problem.


Gruvan internbesiktigas varje år och med extern certifierad besiktningsman ungefär vart 10 år. Vi har hjälmtvång för besökare, eftersom det kan vara lätt att slå huvudet i de lutande väggarna i gruvan.


Vackraste tiden kan vara våren (från slutet april och under maj) då vit- och blåsippor samt träden ner i backen blommar.


Vi önskar dej varmt välkommen till oss på Lugnåsberget!

Tillgänglighet


Det finns en bilväg in för dem som har svårt att gå, men den är inte farbar med turistbuss.

För dig som är rörelsehindrad är det vissa svårigheter. Vår plats kan närmast liknas vid en fjällstation, men det går bra att köra med bil in och att komma in i vårt museum. En smal rullstol kan komma in i gruvan, men det bör nog ske med hjälp av en följeslagare, såvida du inte är stark i armarna och van att köra ”cross-country” med stolen.


Backen ner (och upp) passerar grindar samt en ganska lång s.k. ”åsnetrappa”. Den alternativa återvägen är inte att rekommendera.


Det går tyvärr inte att komma in i de andra byggnaderna, på grund av gammal byggstil med timmerstockar och stengrunder.
Vill du läsa mer om tillgänglighet kan du klicka på Tillgänglighet


Belysningen i gruvan är från 2007 och försedd med nödbelysning som går på batteribackup. För dig som har dålig syn kan det svaga ljuset i gruvan vara ett problem.

Naturflanörer och pilgrimer

För dig som strövar igenom området för att njuta av den underbara och fridfulla naturen eller som vandrar på pilgrimsleden som passerar förbi utöver våra öppettider så finns tillgänglighet till utedass enklare eldstad med begränsad mängd torr ved. Men det är fritt att plocka krenar och kvistar ifrån marken i området som det finns gott om.


Obs vi har tyvärr inte tillgång till rinnande dricksvatten vid gruvan vilket kan vara bra att känna till för dig som vandrar och tänkt fylla din vattenflaska.


Under en period på sommaren så går det hårt arbetande getter på området. När ni passerar igenom våra grindar så ber vi er att se till så att ni stänger efter er. Annars kan vi få getter på fel sida staketet. Det går bra att klappa och mata getterna med löv och blad.


Vackraste tiden kan vara våren (från slutet april och under maj) då vit- och blåsippor samt träden ner i backen blommar.


Vi önskar dej varmt välkommen till oss på Lugnåsberget! Och en lugn och fin fortsättning på din vandring

Boka gärna en guidadtur i grupp.


Följande gäller för säsongen 2020.

Vill du boka ett besök kan du höra av dig till vår mail.

Privata visningar, grupp-och Bussresor
Specialprogram, med upplevelsevandringar och guidning för grupper med specialintressen kan anpassas i samråd med er. Kontakta oss i god tid för förslag och offert.


Betalning

Du betalar kontant, med Swish eller med kreditkort via iZettle eller mot faktura.

Visningar, grupp- och bussresor:
Skolgrupper från 1000 SEK
Övriga grupper från 1500 SEK


För grupper (oavsett storlek) och bussresor som bokar i förväg har vi öppet året om, så länge naturen tillåter. Vintern kan ibland göra att vi helt enkelt inte kommer in i gruvan, på grund av svallis och snö.
Vi kan som mest ta in cirka 25 personer samtidigt i själva gruvan. Det gör att bokningar med fler än 25-30 personer (beroende av ålder, storlek och tillgång på tid, m.m.) behöver delas i två turer ner till gruvan. Först gemensam visning ovan mark och sedan i gruvan med cirka 20-25 minuter per grupp.


Vi kan givetvis ordna med allmän kaffeservering, fika eller smörgåsar.
Allt från cirka 35 SEK och uppåt, beroende på vad ni vill ha.

Vi kan också samarrangera med lunch och information/guidning/rundtur på hembygdsgården Kopparbolet (om ni har lite bättre med tid) eller på annat sätt. Kostnaden ligger från cirka 85-90 SEK och uppåt, beroende på vad ni önskar äta, dricka och göra. För besöket på Kopparbolet kan vi också hjälpa er att boka en rundvandring eller ett kortare föredrag om byggnaden, hembygdsföreningen, etc.


Ett besök vid Qvarnstensgruvan Minnesfjället innebär i praktiken:

Parkering vid Lugnås Älerud.
Promenad ner till gruvan 700 m.
Samling vid gruvan.
En ordentlig genomgång ovan mark.
Ett besök i gruvan med guidning.
Ett besök i museet med möjlighet att köpa kaffe, böcker, souvenirer, glass eller godis. (Lite beroende på årstid)
Besök i vagnslider och smedjan.
Strosa i naturen, titta på vår skulptur med stenhuggare, besöka vårt geologiska klassrum, etc.
Hittar du något att fråga om så hjälper våra guider dig – eller lånar ut t.ex. en flora för läsning vid kaffebordet.
Vi har ett litet faktabibliotek i kiosken som du kan fråga efter.
Prova på vår lekutrustning.
Promenad upp till parkeringen på alternativ väg 700 m.
Avfärd från parkeringen.
Räkna med minst ca. 1½ timma för besöket och lägg till cirka 25-30 minuter per besök i gruvan om ni är fler än ca. 25 personer i gruppen. Det kan gå snabbare! Räkna i så fall med 1 timma + 20 min/extra grupp, men det kräver god disciplin samt raskare promenader och livet är alldeles för kort för att jäkta omkring på det sättet. Försök i stället att ta så god tid på er som möjligt.Toalett och utedass finns på området.

BOENDE I LUGNÅS

Förslag till boende i närheten av gruvan.

Ett prisbelönt boende hittar du på  Lugnåsbergets Vandrarhem som är anslutet till STF (Svenska Turistföreningen) och ligger ca 3 km från gruvan.
Här bor du gott med utsikt mot Kinnekulle och kvällssolen och här kan du också hyra både vanlig cykel och elcykel.


Söker du möjlighet att bo i  stuga kan du hyra i Lugnås
Huset ligger ca 4 km från gruvan. Det ägs och förmedlas av Anne-Louise och Holger Buentke.

Svenska, tyska och engelska pratas.

NÄTVERK

Tillsammans är man starkare!

Föreningen Qvarnstensgruvan samverkar med flera andra museer, skolor, föreningar, m.m. i en strävan att kunna sprida mer kunskap om historien kring Lugnås, Minnesfjället och kvarnstensindustrin.


Vi samarbetar med Studiefrämjandet Norra Skaraborg ett studieförbund med Kultur & Natur som inriktning.


ArbetSam  – Tillsammans med ett stort antal andra arbetslivsmuseer ingår vi i Arbetslivsmuseernas Samarbetsorganisation som verkar för ökad kunskap och gemensam marknadsföring.
2012 blev gruvan vald till Årets Arbetslivsmuseum och det är vi mycket stolta över. Det finns omkring 1480 arbetslivsmuseer i Sverige.


NAV – och Prisma –  industrihistoria och arbetslivsmuseer i väst

Vi är en del av Biosfärområdet Kinnekulle med Vänerskärgården. Gruvan fick 2012 Biosfärsområdets stipendium för sitt arbete med hållbar utveckling av det kulturella arvet.


Sedan 2002 har vi ett tätt samarbete med Göteborgs Universitet Institutionen för kulturvård. Flera av byggnaderna på vårt område är elevarbeten.


Lokalt samarbetar vi med:
Lugnåsbergets Vandrarhem
Lugnås Bygdegårdsförening

Lugnåsbergets Ekogrönt

Vristulvens Äventyrscenter

Övre Lugnås Intresseförening


Internationellt samarbetar vi genom doktoranden Lorena Sancho Querol med Museu do Trajo de São Brás de Alportel, Portugal, Centro de Cultura Tradicional Museo Escolar de Pusol, Alicante, Spanien och Työväenmuseo Werstas, Tampere, Finland.


Föreningen får en hel del praktiskt stöd av föreningen Fjällalaget i Lugnås. Fjällalaget har skapat 3 informationsplatser på berget som kallas Lugnås Geologiska Vandring.

Givetvis har vi mycket samarbete med Turistbyrån i Mariestad och Turistrådet Västsverige.


Varje år är det avsikten att vi skall delta i byns evenemang ”Det Levande Lugnåsberget” vilket också innebär ett samarbete med Sveriges Geologiska Undersökning SGU i det som kallas Geologins dag och Riksantikvarieämbetets årliga Kulturarvets dag.
Geologins dag är en nationell dag som skall popularisera och öka intresset för geologi. Detta evenemang infaller en lördag i början av september varje år. 2012 blev gruvan utnämnd till Sveriges första ”Geologiska Arv”.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera